Bugün Tarih: 08 Aralık 2024

İngiltere Cemevlerini ibadethane ve Aleviliği de ‘inanç’ olarak kabul etti

İngiltere Cemevlerini ibadethane ve Aleviliği de ‘inanç’ olarak kabul etti

İngiltere Cemevlerini ibadethane ve Aleviliği de ‘inanç’ olarak kabul etti

Charity Commission (Vakıflar Genel Müdürlüğü) İngiltere’de bulunan Cemevlerini ibadethane ve Aleviliği de ‘inanç’ olarak kabul etti.

Britanya Alevi Dernekleri Federasyonu’nun (BAF) uzun süren çalışmaları meyvesini verdi. Birleşik Krallık sınırları içinde on iki şubeye ulaşan Cemevleri, artık kilise, cami, havra gibi ibadethane olarak tanımlanacak ve onların haklarına sahip olacaklar.

Konuyla ilgili Olay Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan BAF Başkanı İsrafil Erbil, uzun zamandır devam eden yazışma ve görüşmelerden sonuç almaktan memnun olduklarını belirterek “Bizler kendimizi Alevi olarak görüyoruz. Hiç bir inancın şubesi, mezhebi, yancısı değiliz” diyor.

Erbil, İngiltere’de bu güne kadar kültür merkezi olarak tanımlandıklarını, fakat ibadetlerini yaptıkları, cenazelerini kaldırdıkları mekânların birer inanç merkezi olduğunu, bunu sorgulamaya da hiç ama hiç kimsenin haddinin bulunmadığını belirtiyor.

Özellikle yazılı dokümanlarının ilgili kurumlara ulaştırılması ve Charity Commission yetkililerinin yakından araştırmaya başlamalarından sonra konuya ilgilerinin arttığını belirten Erbil, karşılıklı diyalog ve saygı içinde taleplerine yaklaşıldığını ve olumlu yanıt aldıklarını söylüyor. Avrupa ve Türkiye’den önce resmi olarak ibadethane olmak ne yararlar sağlayacak? Bu konudaki sorumuzu yanıtlayan BAF Başkanı Erbil, “Tam olarak hangi kazanımları elde ettiğimizin tüm listesini şu an aktaramam, fakat resmen tanınmaktan dolayı devletle ve resmi kurumlarla olan ilişkilerimiz çok kolay ve hızlı olacak” diyor. İnanç ve çatı kuruluşu olarak Church of England ve diğer inanç kurumları ile aynı haklara sahip olacaklarını belirten Erbil, daha önce iki yıl süren Cemevi şubelerine Charity Numarası alma işleminin BAF’ın vereceği bir referansla çok kolaylaşacağını kaydediyor.

Okullarda verilen inanç dersleri ve cezaevlerinde bulunan Alevilerin ‘Dede’ taleplerinin de artık yasal bir zorunluluk olarak tereddütsüz yerine getirileceğini belirten Erbil, daha önce fiilen başlayan ‘nikah kıyma’ işleminde de sorunlar çıktığını bu günden itibaren kilisede kıyılan nikahlarla Cemevinde kıyılan nikahların aynı resmi statüde kabul göreceğini söylüyor.

Kazanılan bürokratik ve diğer haklardan daha da önemli olanın Birleşik Kırallık’ta yaşayan Alevilerin varlığının resmi kurumlar tarafından, mahkemesiz, tartışmasız, sorgulamasız kabul edilmesi olduğuna vurgu yapan Erbil, sözlerini söyle sürdürüyor. “Bizim inancımıza ve değerlerimize saygı gösterildi. Hıristiyanlık, Musevilik, Müslümanlık ve Budizm ne ise Alevilik’te odur ve bir ‘inançtır’ denildi.

Bizim için asıl önemli olan budur, artık kendimizi anlatmak için uzun cümle ve açıklamalara gerek duymayacağız. Adlarımızı söyler gibi doğal ‘Ben Aleviyim’ diyeceğiz ve herkes kabul edip saygı gösterecek. Ve sanıyorum dünyada Alevilik için resmi olarak ilk tanımlama İngiltere’de yapıldı.”

Olay Gazetesi

 

Etiketler:

Reklam Sağ
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.